[ad_1]

FİKENTDER ”Vakit söylem değil ! Telafisi mümkün olmayan hata ve zararlar oluşmadan yazılı icraat zamanı…”

FİKENTDER Başkanı ve Fikirtepeli Mağdurların sözcsü Yasin Bektaş’ın yazısı.. 

10 Yıldan fazla zamandır süre giden örnek özel proje ve kentsel dönüşüm alanı Fikirtepe’de 6306 sayılı yasanın 2/3 aşamasına ilişkin uygulama sürecinde yaşanan mağduriyetlerin üstüne yeni bir mağduriyetlerin de 6/A Maddesinin uygulanma safhasında yeni bir mağduriyet yaşamak ve görmek istemiyoruz. Bakanlığı ve tüm yetkilileri sadece verilen sözler ve vaatlerin yazılı olarak vatandaşlara boşalt tebligatları öncesinde sunulmasını talep ediyoruz.

Arkadaşlar Kasım 2021 den beri söylenen ve yazılan şeyleri yeni gibi yazma zamanı bitti. Artık bu söylenenlerin yazılı olarak vatandaşa sunulması ve vatandaşlar tarafından özellikle evler boşaltılmadan önce talep edilme zamanıdır. Sezai Bey yada diğer yetkililerin söyledikleri söylemler bugüne özel değil ocak ayında haberleştirdiğimiz normal olağan ve başından beri söylenen şeyler. Bugün gelinen noktada insanlar evlerini boşaltmadan önce insanlara verecekleri 9-10 maddeli resmi yazılı bir belge kafi derecededir. Bunun için proje çizilmesine gerek yoktur. Anlayan bilir zaten :))
 

Bir hafta sonra boşalt tebligatları geldikten sonra herkes verilen süre (kanuni 60 gün) içerisinde evini boşaltmak zorunda , aksi takdirde elektrik su kesintisi ve polis zoruyla boşaltıma geçilecektir.!

Bu kanuni kaçınılmaz bir prosedür ve süreçtir.

Dün ( 08 Nisan 2021)  itibariyle tapular her ne gerekçe ile olursa olsun Hazineye intikal ettirilmiş ve üzerinde yaşayan herkes kanunlar nezdinde herhangi bir anlaşma olmadığı için bugünkü işgalci görünümlü konumuna gelmiştir. Elde herhangi imzalı bir belge yada duyuru olmadan.

6306 Sayılı yasa 6/A  Maddesi kentsel dönüşümün hızlanması ve art niyetli kanuni engelleme yollarına başvuranların önüne geçmek ve olası depremde vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla çıkartılmış ve bu bağlamda sürecin hızlanması için yerine göre gerekli ve iyi bir işlev görmektedir.

Ancak kanun uygulayıcılar bu süreci uygularken her ne kadar iyi niyetli olsa bile vatandaşların var olan haklarını da sağlama alıcı yazılı bildirimleri yapmak zorundadır.

Kanun namına tapuya el koy, boşalt tebligatı gönder ve ben sana dön gel diyene kadar güle güle demek ne kadar akla ve mantığa yatkın ve modern bir uygulamadır!?

Fikentder Derneği olarak, süreci baltalamak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmemek için mağdur ve hak sahibi vatandaşların haklarının yazılı bildirimle sağlama alınması elzemdir. Vatandaşların haklarının sağlama alınmasına yönelik, vatandaşlardan gelen tereddütleri araştırdık ve yazılı herhangi bir cevabını bulamadık. bu doğrultuda FİKENTDER Derneği olarak bu minvalde bazı sorulara yazlı cevap talepkar bir raporu k 09 Nisan 2021 tarihinde doğrudan çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a elden sunduk.

Kendilerine bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı tekrar teşekkür ediyor ve bu tereddütleri ortadan kaldırarak vatandaşların kanuni zorlama ile değil , gönül rahatlığıyla evlerini boşaltmalarını sağlayacak yazılı açıklama ve bildirimleri  bir an önce yapmalarını ümit ve temenni ettiğimizi ilettik…

1- Başlama bitiş süresi ve inşaat süresi boyunca vatandasın tüm hakları

2- Paylaşım oranı (%?)

3- Ödenecek ek maliyet oranı (Bugünkü inşaat maliyetleri bellidir ve gerektiği zaman tefe tüfe uygulanır) 4- Güncel İstanbul Şartlarında ödenecek kira miktarı, başlangıç tarihi ve ne kadar zaman ödeneceği

5- Belirtilen sürelerde inşaat bitirilip teslim edilmezse kira ödemelerinin devam edip etmeyeceği

6- Fikirtepe’de oturduğu halde herhangi bir satış yapmamış ama hissesine düşen arsadan dolayı metrajı düşük vatandaşların barınma hakları

7- Daire almaya hak kazanamayacak vatandaşlara ödenecek birim metrekare fiyatları

8- Daire satın alıp parasını dolandırıcı müteahhitlere kaptıran vatandaşların barınma hakları

9- Evleri yıkılıp tapuları tevhit,  temlik ve terklerden 1/3 oranında azalan ve üzerinde müteahhit borçlarından dolayı dolayı ipotek, şerh ve haciz  bulunan vatandaşların kira ve barınma hakları

10- Kendisini babayiğit olarak lanse eden firmaların halen devam eden ve vatandaşlara yaşattıkları mağduriyet

11- Batan ve kaçan müteahhitlerin ortada bıraktığı projelerdeki iskan sorunları

Evet arkadaşlar dün ne dediysek bugünde aynı şeyleri söylüyoruz. Öncelikle Fikirtepe sorunlarına eğilerek duyarlılık gösteren başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a teşekkür ediyoruz. Devlet kademesinde ufak ve önemsiz görünen bu teferruatların vatandaş nezdinde can alıcı mahiyette olduğuna özellikle dikkat çekmek ve uygulamaya konulmasını talep ediyoruz.

10 Yıldan fazla zamandır süre giden örnek özel proje ve kentsel dönüşüm alanı Fikirtepe’de 6306 sayılı yasanın 2/3 aşamasına ilişkin uygulama sürecinde yaşanan mağduriyetlerin üstüne yeni bir mağduriyetlerin de 6/A Maddesinin uygulanma safhasında yeni bir mağduriyet yaşamak ve görmek istemiyoruz. Bakanlığı ve tüm yetkilileri sadece verilen sözler ve vaatlerin yazılı olarak vatandaşlara boşalt tebligatları öncesinde sunulmasını talep ediyoruz.

LÜTFEN ARTIK ADINI KOYUN DİYORUZ !!!

Tüm Fikirtepe STK’larını ve vatandaşlarımızı bu konuda herhangi bir şüphe ve tereddüte meydan vermeden,  kanunlar çerçevesinde ve usulünce ilgi ve yetki alanlarına göre ulaşabildikleri her makam ve yetkili kişilerden  bu bağlamda yazlı bildirim talebinde bulunmalarını tavsiye ediyoruz..

 

FİKENTDER’in hazırladığı ve Bakan Kurum’a sunduğu rapora ulaşmak için buraya tıklayın Boşalt tebligatları gönderilmeden önce bu konunun netleşmesi için Fikentder  olarak tüm Mahalle Muhtarlarımızı ve Fikirtepe STK ‘larını Fikirtepelilerin haklarını yazılı olarak sağlama almak ve korunması için toplanmaya, söylem ve hukuki eylem yönünden birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

 

[ad_2]
Haber Kaynağı www.baretdergisi.com

Leave a Reply