[ad_1]

6 Şubat’ta yaşanan Gaziantep ve Kahramanmaraş merkezli, 11 ili kapsayan deprem sonrası kentsel dönüşümün önemi bir kez daha hatırlandı. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çerçevesinde afetlere dayanıklı şehirlerin geleceğine dair çalışmaların güçlenerek devam edeceği görülüyor. Bu kapsamda  Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV), ihtiyaç duyulan projeler ve alınması gereken önlemler kapsamında hazırladığı yol haritası ve eylem planlarını basın mensuplarıyla paylaştı. 

KENTSEV tarafından hazırlanan “İstanbul Kentsel Dönüşüm Yol Haritası”, il ve ilçelerde riskli alanların tespitiyle ilgili “Ulusal Kentsel Dönüşüm Strateji Planı”, Hatay’a özel “Kentsel Dayanıklılık ve Vizyon Planı” ile “Kentsel Dönüşüm Sürecinde Bina Performans Analizi ve Güçlendirme Projesi”nin detayları paylaşılarak, kentlerde alınabilecek önlemler anlatıldı.

HATAY KENTSEL DAYANIKLILIK VİZYON PLANI İÇİN TIKLAYIN

Gazetecilere açıklamalarda bulunan KENTSEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haldun Ersen, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından acil bir aksiyon almak istediklerini söyledi.

Belediyelerin strateji eylem planlarının geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını aktaran Ersen, Hatay’la ilgili de şehrin tarihi dokusunu koruyarak nasıl hareket edilebileceğine dair proje hazırladıklarını dile getirdi.

Ersen, kentsel dönüşümle ilgili, “Türkiye’de 24 milyon bina ve bunların yüzde 70’inin de riskli olduğunu düşünürsek 16, 17 milyon riskli binayla karşı karşıyayız. İstanbul’da bir milyon 250 bin binayla ve 250 bini acil yıkılması gereken binayla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

Hazırladıkları projelerde akılcı çözümler üretmeye çalıştıklarını dile getiren Ersen, İstanbul için kentsel dönüşümün maliyetinin çok büyük olduğunu belirtti.
Ersen, kentsel dönüşümün Türkiye çapında da 500 milyar dolarlık bir maliyet oluşturduğunu vurgulayarak, “Aynı zamanda 55 milyon risk altında insan olduğunu görürsek en büyük maliyet bence burası. Sadece maliyet olarak bakmayalım. Bunun içerisinde tabii ki kazançlar da var. Bunun bir ekonomi olacağını düşünürsek ve en büyük kazanç tabii ki insanlarımızın yaşam hakkını sağlayabilmek. O yüzden de sadece maliyet olarak görmeyelim. Depremdeki yeniden yıkım maliyeti, yapım maliyeti, o bir maliyet. Onun da yine bir ekonomisi var ama bu bir döngüsel maliyet. Yani o yüzden biz kentsel dönüşümü maliyet olarak kabul etmiyoruz. Tam tersi ülkenin ekonomik döngüsünün en büyük fırsatlarından bir tanesi ve aynı zamanda ülke ekonomisinin geleceğinde de çok büyük bir fırsat olarak görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

İSTANBUL KENTSEL DÖNÜŞÜM YOL HARİTASI

Kentsev Yöneticileri İstanbul’da kentsek dönüşümde atılması gereken önemli adımlar anlatıldı.

İŞTE KENTSEV’İN İSTANBUL KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN YOL HARİTASI

Finansman modelleri geliştirilmeli. Geliştirilen finansman modelleri kademeli bir maliyet modeli ile şekillenmelidir. Model içerisinde bir havuz oluşturulmalıdır.
Merkezi yönetim tarafından finansman destekleri sağlanmalıdır.
Yerel yönetimler, parsellerde tevhid uygulaması yaparak parsel bazlı yerine ada veya alan bazlı kentsel dönüşümlerin yapılmasını sağlamalıdır.
Vatandaş, süreç ile ilgili bilgilendirilerek önceliklerinin metrekare değil can olduğu kabul ettirilmelidir.
İstanbul’ un kentsel dönüşüm ve şehircilik hikayesi yeniden yazılmalıdır.
İstanbul nüfusu şehrin geniş çeperlerine doğru kaydırılmalıdır.
İstanbul’ a olan iç ve dış göç durdurulmalıdır.
İstanbul’ daki sanayi tesisleri başka bölgelere nüfusla birlikte kaydırılmalıdır.
Kentsel dönüşüm süreçlerinin uygulamadaki başlıca sorunları; m2’lerin küçülmesi ve ödemelerdeki yetersizlikler giderilmelidir.
Kiracıların, İstanbul’dan farklı illerde ikamet etmelerini destekleyici modeller
geliştirilmelidir.
İstanbul’dan farklı illerde ikamet etmek isteyen vatandaşlar için imar hakkı transferi sağlanmalı ve bu transfer hukuksal yönden desteklenmelidir.
Yabancılara konut kiralaması durdurulmalıdır.
Kat malikleri ile müteahhitleri buluşturacak ve uzlaştıracak bir sistem kurulmalıdır.
Küçük müteahhitler birleşerek projeleri yönetmelidir.
İstanbul’da bulunan yapı stoğunun olası afet ve riske karşı durumları tespit edilmelidir.
Kentsel dönüşüm sürecinde müteahhit ve mülk sahiplerinin uygulamadaki hakları korunmalıdır.
Müteahhit payını karşılayamayan vatandaşlar için düşük faizli kredi imkanı verilmelidir.
Kentsel altyapı sistemleri, ilgili analizler doğrultusunda yeniden ele alınarak çözüm önerileri geliştirilmelidir.
İstanbul’ un doğal dokusu bozulmadan şehrin kuzeyinde rezerv yapı alanları
geliştirilmeli ve bu alanlarda stok konut üretimi yapılmalıdır.
3194 sayılı İmar Kanunu ile 6306 sayılı Afet ve Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun birbiri ile örtüştürülmelidir.
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için garantörlük ve danışmanlık adı altında çözüm önerilerinde yol gösterici bir iktisadi teşekkül kurmuştur.
Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı müteahhit ve vatandaş arasında bir buluşturucu, arabulucu rolü üstlenmekte ve paydaşlar ve ilgili kişiler bu çatı altında birleştirmektedir.
Vakıf içerisinde uzlaşma yolunu destekleyici ve çözüm önerileri sunan alanında yetkin kişilerden oluşan bir yönetim sistemi kurulmuştur. Bu çerçevede vatandaştan gelen başvurular oluşturulan sistem tarafından incelenerek yol gösterici bilgiler verilmektedir. Bu sistemin adı Kentsev Kentsel Dönüşüm Yönetim Sistemidir.
Kentsev Kentsel Dönüşüm Sistemi dahilinde, vakıfa üye olan mimar, şehir plancısı, inşaat mühendisi ve avukatlardan oluşan ücretli bir teknik personel ekibi kurulmuş ve bu teknik personel ekibi süreçlerde uzlaştırıcı rol üstlenmektedir.
Belediyelerde anlaşma yaparak halkla kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantıları yapmaktadır.

[ad_2]
Haber Kaynağı www.baretdergisi.com

Leave a Reply