[ad_1]
‘İşimiz Turizm Gücümüz Türkiye’ mottosuyla yola çıkan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi adayı Nezih Hacıalioğlu, 26-27 Kasım 2022 tarihinde yapılacak Genel Kurul ve projeleri hakkında bilgi verdi.
TGA’ya katkı sağlayan havayolu işletmelerinin buna bağlı olarak havalimanı ve terminal işletmelerinin, konaklama tesislerinin, yeme içme ve eğlence tesislerinin, deniz turizm araçlarının buna bağlı olarak deniz turizmi tesislerinin oluşturmuş olduğu ciroların hemen hemen tamamı direk ve dolaylı olarak seyahat acentaları sayesinde olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Tüm dünyada seyahatin başladığı ilk günden itibaren bu böyle olmuş ve devam etmektedir.
Bahsi geçen işletmelerin satış gelirleri incelendiğinde cirolarının büyük bir bölümünün TÜRSAB üyelerine düzenlenen faturalardan oluştuğu bilgisine kolaylıkla ulaşılabilir.
Dolayısıyla seyahat acentaları, TGA’nın bütçesini oluşturan katkıların büyük bir bölümüne direk etki etmektedir ve bu katkılar seyahat acentalarının gelirlerinden bahsi geçen işletmelere yapılan ödemeleri içermektedir.
TGA’da bu yanlışın bir an önce düzeltilerek TÜRSAB üyelerinin daha fazla koltukla temsil edilmesi gerekmektedir.
Bu yanlış düzeltileseye kadar, sorunun bir parçası olmak yerine çözümün bir parçası olmak adına bir koltuğun ondörtbin üyenin gücünü arkasına aldığında neler yapabileceğini göstermek istiyorum.
21. ve 22. Dönem Türsab Yönetim Kurulu adayı, 23.Dönem Türsab Yönetim Kurulu üyesi ve 24.Dönem (2020-2021) TÜRSAB Başkanlık Danışma Kurulu Üyesi sıfatıyla ve bu dönem TGA Yönetim Kurulu adayı olarak ülkemizin dört bir köşesinde TÜRSAB’ı bölgelerinde temsil eden değerli başkanlarımızla ve üyeleriyle yapmış olduğum istişareler sonucunda TGA’dan beklentileri, özellikle bölgelerin gelişimine yönelik proje ve fırsatları çalışma arkadaşlarımla ve danışmanlarımla belirledik.
26-27 Kasım 2022 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek olan TÜRSAB Genel Kurulu ve eşzamanlı yapılacak olan TÜRSAB Yönetim Kurulu ve TGA seçimlerinde mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkmak adına tüm TÜRSAB üyelerini bir arada görme isteğimi tekrar yineliyor; Genel Kurulumuzun ve seçimlerin ülkemiz, sektörümüz, birliğimiz, mesleğimiz ve üyelerimiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Projeleri
ULUSLARARASI FUARLAR PROJESİ
Her ne kadar dijital tanıtım ve pazarlama her geçen gün hayatımızdaki yerini daha da kuvvetlendirse de geleneksel tabir edilen fuar, workshop ve road showlar turizm profesyonellerinin birbirlerini yakından tanımalarına vesile olduğu için hala önemini korumaktadır.
TGA bu noktada bazı uluslararası fuarlarda yerini almaktadır ancak özellikle THY’nin uçmuş olduğu kıtalardaki önemli buluşma noktaları maalesef takvimde yer almamaktadır.
Bu bağlamda Avustralya, Güney Amerika, Uzak Doğu ve Afrika kıtalarındaki ana fuarlar başta olmak üzere;diğer önemli fuarlarda TGA tarafından ülkemizin temsil edilmesi için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.
ÜLKEMİZİN BÖLGESEL TURİZM ENVANTERİ PROJESİ
Malumunuz ülkemizin dört bir tarafı tarihi ve doğal turizm değerleri ile dolu. Bazı yörelerimizde yılın belli dönemlerinde festivaller düzenlenirken bazı bölgelerimizde mevsime bağlı dönemsel turizm fırsatları bulunmaktadır.
Ancak bununla ilgili hazırlanmış yıllık bir etkinlik takvimi olmadığı gibi tam anlamıyla ülkemizin turizm potansiyelini tek elde toplayan bir envanter de yoktur.
Ülkemizin yedi bölgesinde yer alan yıllık etkinlik takvimleri ülkemizin turizm envanteri ile harmanlanıp, TÜRSAB üyelerinin bilgisine sunulacaktır.
Ayrıca Bakanlığın ve TÜRSAB’ın video ve fotoğraf arşivi telif hakkı olmaksızın üyelerimizin reklam ve tanıtım faaliyetleri için ücretsiz bir şekilde kullanımına sunulacaktır.
YABANCI DİL BİLEN NİTELİKLİ GENÇ TURİZMCİLER PROJESİ
Seyahat acentalarımızın özellikle nadir tabir edilen dillerde operasyon, saha ve ofis çalışanı sorununu yaşamaktadır.
Ülkemizde turizm fakülteleri ve dil tarih coğrafya fakültelerinin dil bölümleri her sene yüzlerce mezun vermektedir. Ülkemizde de bu nadir dillerin konuşulduğu ülkelerden binlerce turist gelmektedir. Yani yabancı dil öğrenmek için yurtdışına gitmeye gerek yoktur.
YÖK, TGA ve TÜRSAB işbirliği ile geliştirilecek olan 5 aya sıkıştırılmış çift üniversite bitirme müfredatı ile gençlerimiz 7 ay boyunca özellikle güney bölgelerinde TÜRSAB üyeleri vasıtasıyla dillerini geliştirme, para kazanma, sektörü öğrenme ve aynı zamanda keyifli bir zaman geçirme şansına sahip olacaktır.
Bu proje istihdam konusunda acentalarımıza büyük bir fayda sağlayacağı gibi, ülke ekonomimize katkı sağlayarak hane gelirlerini arttıracaktır. Aynı zamanda iş hayatına ve yabancı dile hakim genç nesiller yetiştirmemize vesile olacaktır.
FUARLARI GELİŞTİRME PROJELERİ
Tüm bölgelerimiz hedef pazarlarda temsil edilebilmesi için fuarlara katılım desteği verilecek ve Türkiye’nin fuar stand dizaynı yeniden kurgulanıp, bölge bazlı tanıtım yapılması sağlanacaktır. Hedef ülkelerde yapılacak olan workshop ve roadshowlar ile bölge tanıtımları pekiştirilecektir.
TÜRSAB FUARCILIK’ın organize etmiş olduğu fuarların TÜRSAB üyelerinin katılımı konusunda ve doğru ve etkin yabancı alım heyetlerinin tespiti, çağrısı, ulaşımı ve ağırlanması konularında destek verilecektir.
* TTI İzmir Uluslararası Turizm Fuar ve Kongresi (İzmir)
* TTI OUTDOOR İzmir – Kamp, Karavan, Tekne, Outdoor ve Ekipmanları Fuarı (İzmir)
* Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı (Diyarbakır)
* Çukurova Turizm Fuarı (Adana)
* Hac & Umre Turizm Fuarı (İstanbul)
* İstanbul Balkan Turizm Borsası Fuarı (İstanbul)
TÜRSAB PROJELERİ
TÜRSAB Yönetim Kurulu, TÜRSAB Bölge Temsil Kurulları ve İhtisas Başkanlıklarının projeleri TGA yönetimine sunulacaktır ve BU projelerin takibi yapılacaktır.
BÖLGESEL TANITIM PROJELERİ
Bölgelerin tanıtım ve pazarlama sorunlarının çözümleri için TÜRSAB Bölge Temsil Kurulları öncülüğünde çalıştaylar gerçekleşecek ve eylem planı hazırlanacaktır.
Bu çalıştaylar neticesinde ortaya çıkan eylem planına göre tanıtım strateji planı hazırlanacak. Buna göre oluşturulacak turizm ürünlerini göstermek ve tanıtmak için ilgili bölgelerimize hedef pazarlar ve gelişmekte olan pazarlardaki tur operatörleri davet edilecektir.
Her bölge için hedef pazarlara uygun ulusal ve uluslararası basın, influencer, blogger ağırlama programı gerçekleştirilecektir.
Tüm bölgelerin tanıtım filmi ve kaliteli fotoğraf çekimi yapılacak ve TÜRSAB üyelerinin telif hakkı olmaksızın kullanımına sunulacaktır. Doğru bölgesel ürünün, doğru pazarlarda, doğru zamanlarda dijital mecralarda gösterimi ve tanıtımı yapılacaktır.
Ülkemizdeki spor federasyonları ve kulüpleri ile irtibata geçip sosyal medyada ciddi sayıda takipçiye sahip yabancı sporcuların, bulundukları şehirlerdeki turistik yerleri belli aralıklarla hesaplarından paylaşmaları konusunu kontratlara ek madde koyulması konusunda çalışmalar yapılacaktır.
Aynı şekilde ülkemizde okuyan yabancı öğrencileri birer turizm elçisi olarak görüp YÖK ile işbirliğine girip okudukları şehirlerdeki turistik cazibe merkezleri ile ilgili bilgiler verilecektir.
EĞİTİM ve RAPOR PROJELERİ
Tüm bölgelerde seyahat acentalarına tanıtım ve pazarlama eğitimleri verilecektir. Bu eğitimler neticesinde ülke genelinde yerel uzman seyahat acentalarımızın sayısı arttırılacaktır.
Bölgelerin ihtiyacı olan ülke pazar raporları hazırlanacak ve TÜRSAB üyeleri ile paylaşılacaktır.
TÜRSAB BİLİNCİNİ GELİŞTİRME PROJELERİ
Ulusal ve yerel yazılı, görsel ve işitsel medya kanalları ve sinema salonlarında filmlerden önce gösterilecek kamu spotlarıyla TÜRSAB üyesi olmayan organizasyonlarla seyahat edilmemesi vurgusu yapılarak, halkımız bilinçlendirilecektir.
Hedef pazarlardaki turizm bakanlıkları ve TÜRSAB muaddili meslek örgütleri ile ikili anlaşma örnekleri hazırlanıp yurtdışı tur operatörleri TÜRSAB Kanunu konusunda bilinçlendirilecektir.
TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJELERİ
Sağlık Turizmi : Dünya genelinde ülke bazlı ve detaylı kronik rahatsızlıklar ve tedavi ihtiyaç analizleri yapılarak ihtiyaçlara cevap verecek gerek termal, gerek tıbbi müdahele noktasında ülkemizin imkan envanteri belirlenerek TÜRSAB üyeleri ile paylaşılacaktır.
Spor Turizmi : Uluslararası turnuva ve yarışmalar düzenlenip bu organizasyonların uluslararası takvimlere girip yarışmacıların ve takımların puan alması konusunda çalışmalar yapılacak. Mevcut uluslararası organizasyonların ülkemizde yapılması hususunda kulis faaliyetleri yürütülecektir.
İnanç Turizmi : Hac ve Umre Turizmi uzmanı TÜRSAB üyelerinin tecrübelerinden yararlanılarak ülkemizdeki inanç turizmi rotalarının oluşturulup hedef pazarlarda bu rotaların tanıtılması sağlanacaktır.
MICE Turizmi : ICCA ve benzeri ulusal kurumlarla ortak çalışmalar gerçekleştirilerek, her bölgenin MICE turizm potansiyeli ve tanıtım materyalleri hazırlanacaktır.
Karavan Turizmi: Ülkemizin her bölgesinde karavan rotaları ve buna bağlı kamp noktaları oluşturulacak. Karavan turistlerine bu kamp noktalarında ve kamp rotalarında yerel uzman TÜRSAB üyelerimizin çevre turları hakkında bilgi verilecektir.
Haber Kaynağı www.tasimacilar.com